Canada anunţă că se retrage din Protocolul de la Kyoto. Potrivit ministrului canadian al Mediului, acordul respectiv nu este eficace, întrucât nu include cei mai mari poluatori ai planetei, China şi Statele Unite. Care este însă motivul adevărat?
Zvonul circula de câteva săptămâni printre specialiştii în schimbări climatice. Abandonarea Protocolului de la Kyoto de către Canada era iminentă.
Pentru conservatorii aflaţi la Putere, afacerea era aşteptată. Ieşirea Canadei din Protocolul de la Kyoto permite economisirea a 14 miliarde de dolari.
Ministrul Mediului susţine că este imposibil de atins obiectivul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, fixat de predecesorii liberali. În loc să-şi scadă emisiile cu 6%, faţă de anul de referinţă 1990, Canada le-a crescut cu 30 de procente.
Canada scapă de penalităţi, prin retragerea din Protocolul de la Kyoto
Retrăgându-se din Protocolul de la Kyoto cu un an înainte să expire în decembrie 2012, Canada scapă de plata unor eventuale penalităţi. Un calcul absurd, potrivit mai multor experţi. În realitate, prelungirea acordului de la Kyoto prevede o a doua perioadă de reducere a gazelor cu efect de seră, cu ţinte mai puţin constrângătoare.
Conservatorii canadieni refuză orice reglementare în comun a problemei privind reducerea emisiilor de gaze. La fel ca vecinii lor americani, ei pledează pentru o adaptare voluntară a industriei. Nu se pune deci problema impunerii unor reguli severe în privinţa nisipurilor bituminoase (industria petrolieră) din vestul ţării. Acest sector înregistrează cele mai importante creşteri de emisii de gaze cu efect de seră.
Puţină istorie: Protocolul de la Kyoto este un acord internaţional privind mediul, negociat în decembrie 1997 de către 160 de ţări. Acordul prevede pentru ţările industrializate o reducere a emisiilor poluante cu 5,2