Khereddine Ben Hafsa, Aovedwail Mohamed şi Zaid Rahoui sunt trei dintre cei 92 de medici rezidenţi veniţi din toate colţurile lumii la Cluj. Ei plănuiesc să-şi deschidă o clinică privată în ţara natală.
Spitalele din Cluj-Napoca au 92 de medici rezidenţi veniţi din toate colţurile lumii - de la Germania, Canada sau Suedia până la Tunisia sau Maroc. Cei veniţi din ţări ale Uniunii Europeane sunt în regim similar rezidenţilor români, adică pot primi salariu pentru activitatea pe care o desfăşoară în spitale. Cei care sunt din afara Uniunii Europene, trebuie să plătească o taxă anuală de câteva mii de euro pentru a putea face rezidenţiatul.
MÂNĂ DE LA MÂNĂ PENTRU O CLINICĂ
Trei rezidenţi străini îşi pun banii împreună pentru a deschide o clinică medicală, în Tunisia. Aovedwail Mohamed (din Maroc), Rahoui Zaid (Tunisia) şi Kheireddine Ben Hafsa (Tunisia) sunt toţi în anul IV, aşa că mai au puţin şi îşi vor vedea visul cu ochii, având în vedere că perioada de rezidenţiat în specialităţile lor este de 5 ani.
„Am vrea să facem o clinică medicală să ne unim mai mulţi şi să cumpărăm aparatura necesară pentru a face mai multe cabinete pe diferite specialităţi. Costul unei clinici este de 500.000 de euro în Tunisia, dar dacă nu vom reuşi să facem rost de banii necesari vom deschide doar cabinete simple al căror cost este de 50.000 de euro”, a spus Aovedwail Mohamed.
NOUL TREND PRINTRE REZIDENŢI
Tinerii spun că aceasta este noua tendinţă în ţara lor. Medicii se asociază şi îşi deschid cabinete şi clinici particulare şi încearcă astfel să aplice cunoştinţele pe care le-au dobândit în mai bine de zece ani de studii medicale în România. „Am avut şi încă avem la Cluj profesori de excepţie şi experienţa acumulată aici ne va fi de real folos în practica medicală din ţara noastră”, spune Ben Hafsa Kheireddine, a cărui specialitate