Contractele bilaterale de vanzare a energiei de catre compania de stat Hidroelectrica vor fi reziliate "la primul termen posibil", cu exceptia acordurilor incheiate prin bursa de energie OPCOM.
"Conducerea Hidroelectrica a transmis, la inceputul acestei saptamani, catre beneficiarii contractelor bilaterale care nu au fost tranzactionate pe OPCOM, notificarea privind intentia de reziliere a contractelor aflate in derulare, la primul termen posibil, in conformitate cu prevederile legale si contractuale", se arata intr-un comunicat al companiei de stat, citat de Mediafax.
Transmiterea notificarii a fost aprobata in cadrul Consiliului de Administratie al companiei, in conformitate cu dispozitia transmisa de Ministrul Economiei, actionarul majoritar, ca urmare a angajamentelor asumate de Guvern in scrisoarea de intentie si memorandumul tehnic de intelegere cu Fondul Monetar International (FMI), Banca Mondiala si Comisia Europeana (CE).
Guvernul s-a angajat in fata FMI si CE ca, pana la finele acestui an, sa trimita firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica pentru care tranzactia nu a fost incheiata prin intermediul bursei de energie OPCOM.
Angajamentul a fost luat de Guvern in ultimele negocieri cu FMI si CE, din toamna acestui an, si inclus ca o masura distincta in memorandumul tehnic aferent scrisorii de intentie, fara referire la procedura concreta de anulare a contractelor si sansele de reusita din punct de vedere juridic.
Printre companiile care au contracte directe de cumparare a electricitatii de la Hidroelectrica se numara producatorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai are consumator de energie din tara, Energy Holding, Alpiq RomEnergie, Alpiq Romindustries (fosta Buzzman Industries).
In schimb, ArcelorMittal Galati, un alt mare consumator de energi