Guvernul de la Roma vrea să ceară Bisericii să plătească taxe pe proprietăţi, la fel ca toţi italienii.
Politicienii din Peninsulă fac presiuni asupra Bisericii Catolice italiene să contribuie şi ea la rezolvarea crizei şi să plătească taxe pe proprietăţile pe care le deţine. Cabinetul lui Mario Monti ar putea astfel să strângă anual circa 800 de milioane în plus la buget. Deja un membru al Guvernului a cerut-o în clar. Biserica ar trebui să plătească taxe pe proprietăţile comerciale, a declarat, vineri, Andrea Riccardi, ministrul pentru Cooperare şi Integrare.
„Privilegii inacceptabile"
Politicienii (în special cei de centru-stânga), dar şi economiştii din Peninsulă susţin că este profund nedrept ca Biserica să nu plătească nimic pentru proprietăţi, mai ales că multe au funcţii comerciale - de pildă, mănăstirile care le cer oaspeţilor pentru cazare aceeaşi sumă ca pentru un hotel de patru stele. Toate acestea sunt scutite în prezent de taxe.
„Privilegiile de care s-a bucurat Biserica până acum sunt inacceptabile şi trebuie eliminate. Când oamenilor obişnuiţi li se cer asemenea sacrificii, nu poţi păstra excepţii nejustificate", spune Felice Belisario, deputat din partea partidului Italia dei Valori. „Daţi Cezarului ce-i al Cezarului şi lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu", a îndemnat deputatul. Cererile ca Vaticanul să facă aceste sacrificii câştigă adepţi şi pe Facebook, unde o petiţie online a strâns până acum 120.000 de semnături.
Ce deţine Biserica
Biserica Romano-catolică din Italia deţine circa 65.000 de clădiri, în timp ce Italia „deţine" o datorie publică de 1.900 de miliarde de euro. Din acest motiv există tot mai multe voci care susţin că, după ce atâtea secole la rând a strâns bani în conturi de la oameni, Biserica ar trebui să mai dea şi înapoi. Din cele 65.000 de clădiri, scrie „The Telegraph", 50.000 sunt catedral