Mai multe alimente prezentate ca fiind “de post” au fost găsite de inspectorii ANPC cu etichete care minţeau consumatorii la ultimele controale.
Aproape jumătate dintr-o cantitate de 17,6 tone de alimente de post verificată de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a fost găsită în neregulă la începutul acestei luni. Opt tone de produse au fost oprite temporar de la comercializare, până la remedierea defecţiunilor. Iată cele mai importante nereguli:
Operatori economici din 42% din judeţe vindeau alimente expirate: “soia proteine” (judeţul Vaslui), “zacuscă de vinete” (judeţele Botoşani şi Suceava), “napolitane vrac” (Cluj-Napoca), “granule de soia” (judeţul Călăraşi), “salam de biscuiţi”, “preparat vegetal Hulala”, “pastă vegetală”, “rahat”, “pastă de hrean” (judeţul Vrancea), “suc de lămâie”, “cacao” şi “budincă” (judeţul Mureş), “soia cuburi” (judeţul Neamţ), “popcorn cu sare” şi “pufuleţi” (Crevedia Mare, judeţul Giurgiu).
De asemenea, multe produse aveau înscrise menţiuni ale unor produse animale lângă sintagma “de post”, ducând în eroare consumatorii:
Într-o reţea de magazine din Bucureşti au fost găsite produsele “Baigli cu nucă” şi “Cornuri Luci”, marca “Uau! Sunt ca şi cele de acasă”, în prezentarea cărora se declara că sunt pregătite cu “Ingrediente sfinte”, deşi în compoziţia declarată pe etichetă erau trecute acid citric, aroma natural identică de unt, uleiuri hidrogenate.
În Bucureşti se comercializa sub denumirea de “Iaurt de post” produsul “Desert din extract de soia fermentat cu adaos de cereale”. În Alba Iulia se vindea “cozonac de post”, având aplicat pe ambalaj o etichetă cu menţiunea “produs de post”, deşi în rubrica de ingrediente este menţionat adaosul de zer praf.
În judeţul Vrancea erau la vânzare produsele: “Specialitate albă daneză pe bază de lapte de vacă pasteurizat