Zeci de bănci europene s-au năpustit asupra Europei de Est, în ultimii ani, în speranța de a valorifica beneficiile economiilor cu rată rapidă de creștere precum și cucerirea unor piețe bancare neexploatate. Criza bancară europeană a dus, însă, la inversarea aproape completă a acestei situații.
Băncile europene încearcă să se retragă cât mai repede din țările din estul continentului, în tentativa de a-și păstra resursele limitate și fiind presate să se concentreze asupra piețelor domestice. Această retragere alimentează temerile că economiile din Europa de Est, care, până în prezent, au rezistat destul de bine, în pofida crizei din vest, s-ar putea prăbuși, avertizează publicația financiară, „Wall Street Journal”.
„În cel mai bun caz, acest lucru înseamnă că creșterea creditării din această regiune va rămâne foarte slabă”, a declarat Neil Shearing, economist-șef al demartamentului piețelor emergente la Capital Economics. „Dar cred că există un risc major și subapreciat de recesiune economică”, a avertizat acesta.
Exemplele recente sunt ilustrative: în Polonia și Turcia, odinioară râvnite de instituțiile de creditare din vest, băncile au vândut, sau doresc să-și vândă reprezentanțele locale pentru a strânge lichiditățile necesare. Cumpărătorii sunt, însă, recalcitranți.
Reducerea volumului de împrumuturi
Două dintre principalele bănci europene, Commerzbank AG din Germania și UniCredit SpA din Italia, au anunțat că intenționează să înceteze sau să reducă volumul de împrumuturi bancare în unele țări din estul continentului care, până recent, reprezentau piețe prioritare. Ambele bănci se află sub presiune enormă din partea instituților de reglementare de a strânge miliarde de euro în fonduri noi, până în iunie 2012.
Această situație provoacă panică pe piața de consum. Doar zilele trecute, în Letonia, un val de zvonur