Marile bănci europene își oferă spre vânzare cele mai profitabile afaceri alelor, competitorii din afara zonei euro. Aceste vânzări pun însă în pericol, profiturile viitoare precum și creșterea economică.
Banca spaniolă Banco Santander SA, cea belgiană KBC Groep NV și banca germană Deutsche Bank AG îşi grăbesc ieşirile din afacerile profitabile deţinute în afara piețelor locale. Santander, a cărui raport pe luna octombrie a dezvăluit că trebuie să acopere o gaură de 5,2 miliarde de euro, și-a vândut sucursala columbiană către banca chiliană Corpbanca pentru 1,16 miliarde de dolari (879 de milioane de euro). Deutsche Bank ia în consierare vânzarea aproape totală a departamentului de gestionare de active în timp ce KBC ar putea lichida operaţiunile din Polonia, arată Bloomberg.
Pierderi de profit pe termen lung
Investitorii consideră că aceste vânzări vor provoca pierderi semnificative din profitul pe termen lung, tocmai în momentul în care Europa intră în recesiune economică. Acest val de vânzări este consecința neintenționată a cerințelor instiuțiilor europene de reglementare, care forţează băncile să-şi majoreze capitalurile lichide la 9% până în iunie 2012, şi nu până în 2019, cum era prevăzut în reglementările anterioare. În imposibilitate de a strânge aceste fonduri de pe piață, din cauza valorii scăzute a acțiunilor, băncile se văd nevoite să-și vândă activele profitabile deţinute de regulă în zone economice aflate în plin proces de creştere, fapt care, în opinia investitorilor, va face ca băncile europene să rămână captivele unei piețe în stagnare.
Metode mai „ieftine”
Într-n astfel de context, băncile franceze BNP Paribas SA, Societe Generale și Credit Agricole se vor confrunta cu o scădere a randamentelor capitalurilor proprii de la 12%, respectiv 21% în 2007, la 7% respectiv 9% în 2013, conform lui Cristophe Nijdam, analist