Cultura, tradiţiile unei ţări sau pur şi simplu nevoia de a te exprima cursiv sunt decisive atunci când începi să înveţi o limbă străină. La acestea se adaugă înclinaţia nativă şi mediul, susţin specialiştii.
Un român are nevoie de mai bine de un an şi jumătate de studiu susţinut pentru a învăţa o limbă ca japoneza, chineza sau araba. În comparaţie, în doar şase luni putem căpăta cunoştinţe solide de franceză, spaniolă sau italiană. Metodele clasice garantează asimilarea a 80-100 de cuvinte pe zi printr-un curs intensiv de învăţare, susţin lingviştii. Timpul necesar pentru a ajunge la un nivel avansat de cunoaştere a unei limbi străine este însă influenţat de mai mulţi factori. Astfel, interesul pe care ni-l stârneşte o anumită cultură este strâns legat de motivaţia pe care o avem în asimilarea informaţiei respective şi de efortul pe care suntem dispuşi să-l depunem.
Este şi cazul lui Alexandru (22 de ani), student al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine din Bucureşti cu specializare hindi. „Pasiunea mea pentru această limbă a început de la mâncarea indiană. La început mi s-a părut foarte greu, deoarece este o sferă cu totul diferită faţă de ceea ce am fost eu obişnuit, dar nu m-am dat bătut pentru că pe zi ce trece descopăr o civilizaţie inedită care îmi place foarte mult", explică tânărul.
Vârsta, un factor important
Într-adevăr, susţin lingviştii, există afinităţi spirituale - adică cei care-şi doresc să înveţe o limbă străină sunt influenţaţi de cultură, de tradiţii - sau concrete - care apar atunci când eşti nevoit să lucrezi sau să trăieşti într-o altă ţară ori te căsătoreşti cu cineva care nu vorbeşte limba ta. „În plus, înclinaţia propriu-zisă are legătură cu talentul înăscut. E ca în pictură sau orice altă ramură a artei. Cei care au talent capătă anumite deprinderi mai uşor", a mai explicat Rodica Mihăilă, direct