Liderul transnistrean a pierdut alegerile prezidenţiale după ce Rusia s-a implicat deschis pentru a asigura transferul de putere la Tiraspol. Sursa: AP
Înfrângerea suferită de Igor Smirnov în primul tur al alegerile prezidenţiale organizate duminică în regiunea separatistă a dat peste cap toate pronosticurile analiştilor care dădeau drept sigură victoria celui supranumit "principalul rus din Transnistria".
Smirnov ocupă, potrivit rezultatelor neoficiale citate de presa rusă, doar locul trei, cu 25,5 % din voturi.
El a fost devansat de Andrei Şevciuk, fostul şef al Sovietului Suprem, legislativul de la Tiraspol, care a obţinut 39,1% din sufragii, şi de Anatoli Kaminski, succesorul lui Şevciuk la conducerea aşa-zisului parlament şi preferatul Moscovei, susţinut de 27,7 % dintre votanţi.
Comisia electorală centrală a anunţat că rezultatele finale vor fi publicate abia mâine.
Dacă cifrele vehiculate de presa rusă se confirmă, Igor Smirnov iese definitiv din cursa electorală, ceilalţi doi urmând să se confrunte în turul secund. Actualul lider a cerut însă invalidarea scrutinului.
Factorul rusesc, determinant
Eşecul lui Smirnov i-a surprins pe analiştii moldoveni, chiar dacă Rusia îşi luase între timp mâna de pe cel care conduce Transnistria din 1991. "Este o surpriză. Victoria lui părea sigură, poate şi din acest motiv Smirnov a îndrăznit să sfideze Rusia", a comentat pentru EVZ analistul politic Vitalie Ciobanu.
"Eforturile Moscovei de înlăturare a lui Smirnov au dat însă roade, în condiţiile în care Rusia a mobilizat mijloace uriaşe pentru a se asigura de schimbul de putere la Tiraspol", a subliniat Ciobanu, menţionând dosarele penale deschise fiului şi nurorii lui Igor Smirnov pentru deturnare de fonduri şi campania mediatică împotriva familiei dictatorului transnistrean, derulată de postul public de televiziune rus NTV.
Sm