Cele mai mari salarii au fost câştigate, anul acesta, de locuitorii din Capitală. Un bucureştean încasează, în medie, 2.054 de lei pe lună, în timp ce, în Vrancea, leafa medie e la jumătate: 1.030 de lei. Cele mai mari salarii au fost câştigate, anul acesta, de locuitorii din Capitală. Un bucureştean încasează, în medie, 2.054 de lei pe lună, în timp ce, în Vrancea, leafa medie e la jumătate: 1.030 de lei.
Al treilea an de criză a adus, pentru o mică parte dintre români, creşteri salariale, însă pentru mulţi lefurile s-au diminuat. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, alături de Bucureşti, în topul judeţelor cu cele mai mari salarii se află Ilfov (1.806 lei/lună), Sibiu (1.620 de lei pe lună), Cluj (1.524 de lei/ lună) şi Gorj (1.488 de lei/lună). La polul opus, cel mai slab remuneraţi au fost angajaţii din Harghita (982 de lei/ lună), Suceava (988 de lei/lună) şi Maramureş (1.026 de lei/lună).
Chiar şi acolo unde veniturile au fost puţin mai mari, majorările nu au ţinut pasul cu creşterea preţurilor. La nivel naţional, salariul mediu net a avansat cu numai 2,3% (în intervalul ianuarie- octombrie), până la 1.457 de lei, în condiţiile în care inflaţia a crescut cu 3%.
Preţurile de consum au urcat, în noiembrie, pentru a doua lună consecutiv, cu 0,42%, creşterile fiind înregistrate, în principal, în cazul mărfurilor alimentare şi serviciilor. Inflaţia anuală a coborât la 3,44%, acesta fiind un nou minim după 1990.
Mii de români aleargă, în această perioadă, cu documentele necesare acordării de credite, de la o bancă la alta. Şi asta pentru că, de anul viitor, se vor înăspri condiţiile de acordare a împrumuturilor. Începând cu luna ianuarie, creditele de consum vor fi acordate pentru cel mult cinci ani. De asemenea, solicitanţii de astfel de credite ar trebui să dispună de garanţii care să acopere în proporţie de 133% valoarea credit