Summitul UE a produs o lista consistenta de raspunsuri cu efecte amestecate: exista semnalul ca UE este decisa sa salveze euro, dar printr-un angajament mai putin convingator – acordul interguvernamental – decat prin reformarea tratatului UE, din cauza opozitiei Marii Britanii. Reactiile? Investitorii nu au aplaudat, pietele au reactionat, euro s-a depreciat, iar ratingul datoriilor suverane este in continuare in pericol. Motivul? Nu exista inca solutii credibile si decisive, pe termen scurt, la criza din zona euro. Pietele asteapta inca "the big bazooka", adica o interventie in forta a liderilor UE care sa linisteasca pietele.
Despre summitul UE din 8-9 decembrie de la Bruxelles multe voci au spus ca a reconfigurat o noua Uniune Europeana: “17 plus” sau “27 minus”, cu Marea Britanie izolata si careia i s-a sugerat sa decida daca vrea sa fie al 52-lea stat american sau ramana una din cele 27 tari UE. In afara dezbaterilor legate de relatia UE - Marea Britanie, exista cel putin cateva mari provocari carora liderii UE trebuie sa le faca fata in urmatoarea perioada.
Urmatoarele trei provocari: parlamentele nationale, lamuririle juridice, increderea pietelor
Prima este testul politicii interne. Opozitiile din mai multe state membre contesta deja nevoia unor schimbari legislative – pentru asa numita “regula de aur” care limiteaza deficitele, la nivel constitutional. Alti lideri au majoritati fragile, astfel ca acordul ar putea avea noi probleme. Alte raspunsuri trebuie sa clarifice in ce forma va fi aplicata noua intelegere, in timp ce marea neliniste ramane credibilitatea de pe pietele financiare.
1. Problemele juridice care trebuie clarificate
Detaliile juridice ale acordului de la Bruxelles trebuie lamurite in cel mai scurt timp pentru ca, dupa dezbaterile politice interne, noile regulile fiscale ale