Dansatorii celui mai renumit ansamblu academic din țară sunt împrăștiați prin cele mai îndepărtate locuri din lume, câștigându-și existența cum pot. Aplaudaţi pe scenele din China sau făcând scamatorii în parcurile din Coreea, artiștii cu renume la noi mai speră să renască dansul de acasă.
I-aţi putut admira alături de Nelly Ciobanu, la Eurovisionul din 2009, sau, recent, în videoclipul formaţiei Snails, cu paşapoartele albastre în mână, pe străzile din Shanghai. Pitoreşti, plini de entuziasm şi dinamism, tinerii din ansamblul „Joc" ne duc astăzi faima în lume, distrând străinii şi arătându-le horele şi sârbele noastre.
Andrei Moşanu (23 de ani) stă de trei ani la Seul, capitala Coreei de Sud. Originar din Bălţi, tânărul artist s-a obişnuit deja cu scrierea hieroglifică şi cu bucatele coreene condimentate. În cei 15 ani de repetiţii şi turnee, Andrei a reuşit să vadă o jumătate de mapamond, însă nu s-a gândit vreodată că dansul îl va duce atât de departe de casă.
„Nu e o noutate că locuitorii de aici n-au auzit în viaţa lor de Moldova, mulţi mai cred şi până acum că suntem de pe insulele Maldive. Spre deosebire de noi, au o cultură extrem de dezvoltată, foarte multe instituţii de coregrafie, iar şcoala de breakdance este una dintre cele mai bune din lume", povesteşte tânărul.
„NEVOIŢI SĂ FACĂ SCAMATORII"
Andrei mărturiseşte că este cu inima acasă, însă, la fel ca mulţi colegi de-ai lui, a fost nevoit să accepte contracte în străinătate ca să-şi câştige existenţa. „«Joc»-ul nu reuşeşte să-şi întreţină dansatorii din lefurile de la stat. Mi-aş dori să mă întorc pe scenele din Moldova, să avem concerte, să ridicăm oamenii în picioare cu horele şi sârbele noastre. Asta îşi doresc şi alţi colegi de-ai mei plecaţi în lume şi nevoiţi să facă scamatorii şi parade prin parcuri de distracţii. Nu pentru astfel de show-uri am făcut