Pactul incheiat intre liderii zonei euro, in cadrul summit-ului de pe 9 decembrie, nu va functiona, este de parere economistul sef al grupului bancar HSBC, Stephen King.
Chiar daca toate statele din Uniunea Europeana, in afara de Marea Britanie, au acceptat acordul, acest lucru nu garanteaza stabilitatea financiara si economica. In plus, un comportament fiscal sanatos poate fi, inca, asociat cu dezechilibre masive si dislocare economica, este de parere King, citat de Financial Times.
Anul trecut, de exemplu, Germania a avut un surplus de cont curent de 5,7 la suta din PIB, chiar mai mare decat al Chinei, care s-a ridicat la 5,2% din PIB. Aceste surplusuri, care reprezinta un exces al economiilor fata de investitii, trebuie folosit cumva, prin achizitionarea de active straine. Insa, prin realizarea acestui lucru, se provoaca o serie de probleme economice peste hotare.
Chinezii si-au reciclat excesele prin achizitionarea de active americane, lucru ce a condus la o cerere uriasa pentru bondurile Trezoreriei SUA, ducand randamentele acestora la un nivel minim record. Investitorii privati au cautat ceva cu randamente mai mari, ceea ce a condus la o crestere a cererii pentru active garantate prin ipoteci, dand nastere crizei sub-prime.
Prin urmare, acordul din zona euro va esua deoarece nu ofera solutii clare pentru rezolvarea problemei surplusului de cont curent din Germania, daca natiunile din sudul Europei se hotarasc sa aiba un traseu fiscal impecabil.
In realitate, surplusul Germaniei nu poate fi redus decat in doua modalitati: fie exporturile scad in raport cu importurile, fie importurile se majoreaza fata de exporturi. Prima optiune ar putea fi aplicata daca statele cu probleme financiare intra intr-o recesiune adanca. Impreuna, Italia si Spania sunt o destinatie pentru exporturi mult mai importanta pentru