Cârnaţii româneşti şi murăturile, trimise la pachet românilor din stăinătate care nu se întroc de sărbători acasă, din cauza crizei
S-au dus vremurile când românii cărau cu portbagajul murăturile şi cărnaţii după sacrificarea porcului pentru Crăciun. Din cauza crizei, din ce în ce mai mulţi români optează să-şi petreacă sărbătorile de iarnă în ţara de adopţie.
Şi cum tradiţia o cere, de pe masa de Crăciun nu trebuie să le lipsească bunătăţile culinare tradiţionale aşa că fiecare face rost de bucate cum se pricepe mai bine. Giorgian Creţescu este plecat în Italia de cinci ani de zile, când vine în ţară pregăteşte din timp toate bunătăţile pe care le ia înapoi în Italia. Anul acesta, preparatele din carne şi murăturile îi vor fi trimise la pachet.
„Mie cel mai mult îmi place carnea de mici, în Italia, nu găseşti aşa ceva ori cât ai căuta. Aici, produsele româneşti sunt foarte scumpe şi nu se găsesc întotdeauna.
Iar când vine Crăiunul, ca acum, ştiu că trebuie să-mi trimită şi mie mama ceva. Pentru mine, pachetul din ţară este ca şi cadoul adus de Moş Crăciun, numai că are cărnaţi şi alte bunătăţi făcute acasă”,a mărturisit prin telefon Giorgian Creţescu, beneficiarul pachetelor.
Mariana Creţescu este mama lui şi chiar dacă este despărţită de mii de kilometri de copilul ei are grijă ca sărbătorile să aibă mirosul şi gustul specific românesc.
Aşa că din timp femeia a pregătit borcanele cu castraveţi, gogoşari şi conopidă. Din pachet nu vor lipsi nici trandafirii şi carnea de porc pentru friptură.
„Dacă el nu poate să vină acasă, fac eu un efort şi îi trimit ce are nevoie ca să nu simtă depăratarea şi ca să se bucure şi el de sărbătoare ca noi”, a mărturisit femeia.
Murturile şi carnea de porc sunt pregătite din timp pentru transport. Metoda folosită pentru expediere este una care se îmbunătăţeşte cu fieca