A respecta reguli in Romania e semn sigur de prostie. Numai prostii isi vad de treaba, desteptii se fofileaza istet. Pana la urma, nu asta invatam de mici? Zici ca el si faci ca tine. Arta fofilarii ne-a creat, de-a lungul istoriei, o reputatie cam proasta in Europa, de neam versatil, incapabil sa-si respecte intelegerile. Ca niste romani adevarati au reactionat si liderii USL dupa summit-ul UE din 8-9 decembrie, soldat cu desenarea principiilor de baza ale viitoarei guvernante fiscale. Prima reactie USL a fost sa elaboreze rapid un contraplan, o schema complexa de ocolit ghilotina regulilor aspre.
Scurta recapitulare: cei 27 de lideri europeni minus Marea Britanie au convenit la Consiliul European de la Bruxelles asupra unor principii generale - deficite structurale mici (va explica economistii ce-i cu astea), reguli fiscale mai aspre insotite de sanctiuni automate pentru tarile indisciplinate.
Noile reguli ar urma sa fie gata pana in martie 2012. Urmeaza transpunerea lor in legislatia nationala, cu recomandarea explicita - atentie mare - ca aceste principii sa fie introduse in Constitutii sau in legislatia echivalenta. De ce in legile fundamentale si nu prin simple legi votate in Parlament? Sunt mai multe argumente.
Fixate in Constitutiile celor 27 de tari minus Marea Britanie (utopic plan, dar merita incercat), noile reguli confera mai multa stabilitate si predictibilitate intregii constructii europene. Sunt mai greu de modificat in functie de toanele unui partid, devin principii de baza in arhitectura statelor si omogenizeaza comportamentul economic in interiorul UE.
Incoerenta deciziei cu impact economic pare sa fie, de fapt, marea problema a unei Uniuni cu 27 de state, fiecare cu interese de aparat, in interiorul carora functioneaza cel putin doua-trei partide mari. Faceti o inmultire simpla si veti obtine tot ata