Opiniile pro şi contra deciziilor luate la recentul summit european m-au determinat să pun trei întrebări pertinente unui analist atent al spaţiului occidental, care a condus Direcţia de Planificare Integrată a Armatei. Iată răspunsurile oferite de Alexandru Grumaz.
Uniunea Europeană cu 27 de state s-a terminat!
- De ce a fost nevoie de acordul de guvernanţă fiscală, agreat de 17 state din zona euro şi 6 din afara acestora?
- Avem o concluzie la sumitul european: Uniunea Europeană cu 27 de state s-a terminat! Concluziile summitului european prevăd o nouă împărţire a Europei între cei ce adoptă “uniunea stabilităţii bugetare“, care sunt sau nu în zona euro, cei ce se mai gândesc (Ungaria, Cehia şi Suedia) şi aceia care au spus deja NU (Marea Britanie). La finele acestor acţiuni, guvernele europene trebuie să iasă însă din logica austerităţii şi să pună bazele unei adevărate politici de creştere în toată Uniunea. Instrumentul este Strategia 2020.
Explicaţiile celor ce nu au achiesat la pactul bugetar au fost diferite de la ţară la alta. Premierul britanic Davin Cameron era principalul oponent al modificării tratatelor europene. Oficialul britanic a refuzat să participe la acest acord, pentru că nu a putut da o serie de privilegii sectorului financiar britanic, temându-se că noul acord va înăspri regulile comunitare. Economia Marii Britanii depinde, în mare măsură, de sectorul financiar, acest acord obligând Londra să impună taxe suplimentare pe serviciile financiare. Băncile britanice sunt îngrijorate, în principal, de faptul că unele state europene pledează pentru impunerea unei taxe pe tranzacţiile financiare, aşa-numita “taxă Tobin“. Liderii politici şi bancherii din City-ul londonez se tem că o astfel de taxă ar determina o fugă a capitalurilor şi ar leza interesele companiilor britanice.
Premierul ungar Viktor Orban a declarat că n