După ce, în urmă cu câteva săptămâni, un fost angajat restaurator al firmei “Grup Corint” făcea dezvăluiri, care ulterior au fost contestate, despre modul în care s-a realizat reabilitarea vestigiilor din Cetatea Alba Carolina şi folosirea în restaurare a unor materiale cu durată scurtă de viaţă, astăzi a venit momentul să vedem cu ochii noştri cum sunt realizate aceste costisitoare lucrări. Un alt important monument istoric din fortificaţia Vauban, Poarta a VI-a a Cetăţii, arată în aceste zile roz, iar asta din cauza polistirenului extrudat cu care experţii restauratori au ales să o placheze.
Deşi voci reputate din rândul echipei de restauratori ai “Grup Corint” au negat cu vehemenţă faptul că polistirenul ar fi fost folosit în reabilitarea vestigiilor din Cetate, o plimbare prin zona Porţii a VI-a ne arată exact contrariul. Plăcile de polistiren de culoare roz care încadrează muchia vestigiilor pot fi observate cu ochiul liber de trecători şi trezesc noi semne de întrebare în rândul celor care se gândesc la banii investiţii în aceste proiecte, dar şi la durata de viaţă a monumentelor proaspăt reabilitate din Alba Iulia.
Pentru o informare cât mai corectă a cititorilor şi pentru a afla ce rol are polistirenul în restaurarea vestigiilor istorice, am solicitat şi un răspuns din partea reprezentanţilor “Grup Corint”, pe care îl aşteptăm în continuare.
“Polistirenul este doar o chestiune provizorie”
UPDATE, Ora 17.23: La două ore după publicarea materialului, purtătorul de cuvânt al “Grup Corint”, Emanuel Drăguşin a venit cu precizări. Acesta ne-a explicat că polistirenul nu face parte din structura monumentului, ci are rolul doar de a proteja elementele decorative pe perioada iernii: “Este doar o chestiune provizorie. Pe stâlpii Porţii a VI-a au fost aplicate elemente decorative, iar, pentru ca acestea să nu se deterioreze pe perioada î