Un cotidian indian titra: „India, fereşte-te! China va înfiinţa prima bază militară din Oceanul Indian".
"Nimic îngrijorător", consideră Ministerul Apărării de la Beijing. Baza militară, aflată în insulele Seychelles, va fi utilizată doar pentru a ajuta la aprovizionarea vaselor marinei chineze.
Însă, văzută de la Delhi, aceasta este o nouă mişcare din politica statului chinez de „încercuire strategică", aşa cum a fost denumită de către ministrul indian al Apărării. Chiar dacă diplomaţii indieni au declarat că-şi doresc relaţii cordiale cu statul chinez, tensiunile dintre cei doi giganţi asiatici sunt în creştere pe toate planurile, transformându-se într-un mare joc în care SUA şi alte puteri mondiale par să joace un rol important.
Un mare diplomat american, William Burns, se află la New Delhi în această săptămână pentru a încerca să reînvie relaţiile diplomatice dintre India şi SUA, care au cunoscut, recent, o perioadă de stagnare. Săptămâna viitoare, Washingtonul găzduieşte diplomaţi din India şi Japonia pentru primul „dialog trilateral" din istorie, între „cele mai mari democraţii ale Pacificului". China se află, cu siguranţă, pe agenda principală a discuţiilor.
Drept de veto pentru China
După 50 de ani de la un scurt război la graniţă, India şi China nu s-au înţeles, încă, asupra întregii frontiere comune, de 4000 de km, iar cursa înarmării se află în plină desfăşurare. O întâlnire obişnuită între cele două state, la frontiera comună, a fost anulată din cauza unei alte probleme spinoase care macină relaţiile dintre oficialii celor două ţări: liderul spiritual tibetan, Dalai Lama, care se află sub protecţia Indiei.
„China vrea să fie deasupra", a declarat ministrul indian de externe, Shyam Saran. „Poate că nu-şi doreşte să domine teritorial, însă vrea să aibă drept de veto asupra politicilor vecinilor săi pe care nu le agreează".