Bursa rusă și rubla s-au menținut peste minimele atinse înainte de demonstrațiile masive din acest weekend contra lui Vladimir Putin. Relativa stabilitate a pieţelor nu este însă de natură a linişti analiştii, care spun că investitorii ar trebui să evite Rusia, cel puțin până pe 24 decembrie.
Zeci de mii de protestatari au demonstrat, sâmbătă, cerând repetarea scrutinului care a avut loc pe 4 decembrie, acuzând partidul „Rusia Unită”, condus de Vladimir Putin, de fraudă electorală. Protestatarii au amenințat că vor ieși în stradă, din nou, pe 24 decembrie, dacă guvernul nu le va respecta cererile. Liza Ermolenko, economist pe piețele emergente la Capital Economics, a declarat că investițiile în Rusia sunt foarte riscante în acest moment.
„Trebuie văzut dacă pe 24 decembrie protestatarii vor ieși în stradă într-un număr la fel de mare, și dacă aceste demonstraţii vor continua sau oamenii vor renunța”, a declarat Emrolenko pentru CNBC.
Mediul de afaceri, un „handicap peren”
Pentru unii economişti însă, jocurile sunt făcute, şi nu mai pot fi schimbate. “Este puțin probabil ca protestatarii să reușească să provoace repetarea scrutinului”, a declarat Simon Quijano-Evans, economist al ING într-un comunicat oficial transmis pieţelor.
Având în vedere că protestele au fost inițiate de așa zis-a clasă de mijloc, unul din principalele subiecte de interes va fi modul în care politicienii vor negocia cu aceasta, mai ales ținând cont de problemele existente precum taxa unică și nu impozitarea progresivă”, a adăugat Quijano-Evans.
Recomandarea ING pentru investiții în Rusia este la nivel „neutru”, dar Quijano-Evans consideră că dimensiunea politică va avea un efect pozitiv pe termen mediu, pentru că ar putea împinge reformele într-o direcție bună.
Pentru a se dezvolta pe termen lung și a gestiona problemele provocate de inegalit