Portocalele nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic, mai ales in aceasta perioada rece a anului cand organismul are nevoie de protectie. Vitamina C, care reprezinta 75% din totalul de vitamine pe care le contine o portocala, combate raceala, gripa, guturaiul.
Portocala mai contine calciu, fier, fosfor, potasiu, vitamina B6, acid folic, acid pantotenic, vitaminele B1, B2 si B3. Fructul contine zaharuri in proportie de 10%, iar fibrele alimentare din compozitie ajuta organismul sa digere mai bine alimentele. Calciul din portocale este integral asimilat de organism, datorita fosforului care permite fixarea lui.
Portocala poate fi consumata ca atare sau sub forma de suc. S-a dovedit ca este un bun remineralizant si revitalizant al organismului, recomandat tuturor categoriilor de varsta, copiilor in crestere, varstnicilor dar si anemicilor, bolnavilor cu stari febrile, convalescentilor.
Daca vrei ca toata ziua sa fii vioi, cu spor in activitatea pe care o desfasori si bine dispus, atunci dimineata bea un pahar de suc proaspat de portocale, simplu sau in amestec cu un grepfrut roz si o jumatate de lamaie, preparat in casa, cu un storcator manual de citrice pe care ti-l poti procura de la orce raion de menaj. Dupa preferinta, in sucul de portocale poti adauga o lingurita de miere, desi nu este necesar, portocala avand propria-i dulceata in compozitie.
Datorita potasiului pe care-l are in compozitie, portocala este un detoxifiant excelent care curata organismul in profunzime, debarasandu-l de toxine si deseuri care, de cele mai multe ori, sunt cauza starii de oboseala, cel mai adesea nejustificata.
Sucul de portocale se recomanda atat persoanelor sanatoase, cat si celor suferinde, mai ales hepaticilor, persoanelor cu sangele mai gros, cu tromboza, cu colesterolul crescut, celor care sufera de constipatie, impotr