Iarna, vinul fiert, grogul sau punchul se numără printre cele mai căutate băuturi, ele fiind un aliat de nădejde împotriva temperaturilor scăzute
Virtuţile băuturilor calde, preparate deseori în combinaţie cu lichioruri, fructe şi fel de fel de condimente aromate, datează încă din Evul Mediu, relatează it.lifestyle.yahoo.com. Din câte se pare, inventatorii acestor elixire aromate spun că, în afară de faptul că alungă frigul „din oase“, acestea au devenit remedii naturale împotriva răcelilor şi guturaielor de sezon.
În ţările nordice, de obicei, se pregăteşte o băutură numită grog. Această băutură a apărut în 1740, numele său fiind atribuit unui amiral britanic pe nume Vernon, care era poreclit de marinarii săi „Old Grog“. Acesta a cerut adăugarea de apă în romul servit marinarilor, pentru a-i face mai „sobri“. Grogul era recomandat pentru încălzirea rapidă a marinarilor expuşi furtunilor, gerului, apei reci sau tuturor acestora împreună. Reţeta originală a grogului cald era cât se poate de simplă: apă fierbinte cu zahăr, care se adăuga peste tăria preferată. În prezent, acest cocteil se prepară cu rom de cea mai bună calitate şi conţine miere, nu zahăr, fiind unul dintre cele mai eficiente remedii pentru răceală. Pentru a prepara grog cald, puneţi într-o cană două linguri de rom, o lingură de miere lichidă (călduţă) şi două linguriţe de zeamă de lămâie. Umpleţi cana cu apă fierbinte şi amestecaţi până când mierea se dizolvă complet. Secretul acestei băuturi constă în felul în care reuşeşte să echilibreze gustul dulce cu cel amărui. Băutura se serveşte fierbinte, cu înghiţituri mici în cantitate de maximum un pahar. De asemenea, grogul se poate prepara din ceai negru şi alcool (rom, coniac, gin sau votcă).
La o cană cu vin
O altă băutură la mare căutare în acest sezon este vinul fiert. Acesta își are probabil rădăcinile în vinurile