La doar câteva zile după ce liderii europeni au convenit să suplimenteze cu circa 200 de miliarde de euro arsenalul financiar al Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru a depăşi criza din zona euro, băncile centrale din mai multe state europene se declară împotriva acestui plan, în timp ce partenerii Uniunii Europene trimit semnale negative cu privire la planul adoptat în urma Consiliului European de vineri, arată EU Observer.
Un oficial al băncii centrale din Germania, Andreas Dombret, a declarat recent că instituţia pe care o reprezintă nu poate fi folosită pentru a finanţa zona euro "pe uşa din spate a FMI".
"Banii nu pot fi puşi într-un cont special care să fie folosit exclusiv pentru Europa. Asta ar reprezenta o încălcare a prohibiţiei de finanţare monetară a statelor, iar Bundesbank (banca centrală germană) a exclus această posibilitate", a declarat el.
Contribuţia "foarte riscantă" a Germaniei la noul fond de salvare a zonei euro ar fi de 45 de miliarde de euro, ceea ce ar însemna depăşirea plafonului de 211 miliarde de euro pe care Parlamentul german l-a stabilit privind contribuţiile statului pentru ajutorarea zonei euro.
Un purtător de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel, a confirmat, luni, că planul de finanţare trebuie trimis Parlamentului. Merkel urmează să se adreseze parlamentarilor germani în cursul zilei de miercuri.
Cei 26 bat în retragere - "e doar amânarea găsirii soluţiilor reale"
Acordul de pe 9 decembrie i-a reunit pe toţii liderii din Uniunea Europeană, cu excepţia prim-ministrului britanic, David Cameron, în vederea întocmirii, în zece zile, a unui plan de suplimentare a fondurilor FMI cu 200 de miliarde de euro. Banii ar trebui să vină de la băncile naţionale europene pentru a-i asigura Fondului Monetar "resursele adecvate pentru a se confrunta cu criza".
Poziţia liderilor europeni adaugă