Se pare ca mazarea, ruda buna cu fasolea, s-a cultivat, pentru prima data, cu 4.000 de ani in urma, pe teritoriul de azi al Chinei. In Europa, a ajuns de vreo 2.000 de ani, in Evul Mediu fiind o adevarata delicatesa pe masa regilor vremii.
Treptat, mazarea, foarte hranitoare si bogata in proteine, a ajuns si in farfuriile oamenilor de rand, fiind apreciata nu numai ca aliment, ci si ca medicament.
Bobul de mazare contine vitanimele A, C, K si vitamine din grupul B, apoi fosfor, zinc, seleniu, potasiu si mangan. Vitamina A este esentiala pentru piele si ochi, pentru sistemul imunitar, pentru prevenirea si combaterea unor afectiuni tumorale. O portie de mazare, 150 de grame, contine cam 35% din necesarul zilnic de vitamina A.
Vitamina C, supranumita si cunoscuta ca vitamina imunitatii, are un rol esential in mentinerea sanatatii si functionalitatii sistemului natural de aparare a organismului, fiind esentiala, in acelasi timp, si pentru sistemul cardiovascular, muscular si cel nervos.
Doua sute de grame de mazare verde asigura cam 40% din necesarul zilnic de vitamina C.
Vitamina K este foarte importanta pentru inchiderea ranilor si coagularea sangelui, dar si pentru rezistenta oaselor. O portie de boabe de mazare verzi asigura organismului aproximativ 52% din necesarul zilnic din aceasta vitamina.
Prin continutul ei bogat in vitamine din complexul B, mazarea este un excelent sustinator de efort, un aliment care furnizeaza organismului energie naturala, fara sa aiba efectul distructiv al bauturilor energizante si fara sa dea dependenta. Combinatia aceasta de vitamine din grupul B si unele minerale, precum magneziu, fier, seleniu, are efecte puternice de combatere a starilor de oboseala, fie fizica, fie intelectuala.
Persoanele care se simt obosite sau au nevoie de o regenerare rapida ori