ANALIZĂ. Înscrierea deficitului bugetar şi a pragului de datorie publică în Legea Fudamentală a fost sau urmează să fie impusă într-o serie de state din Europa. Sursa: REUTERS
Polonia este una dintre primele ţări care au prevăzut în Constituţie o limitare a datoriei publice la nivelul de 60% din PIB. În momentul în care datoria atinge 50% sau 55% din PIB, împrumuturile sau orice tip de plată care ar conduce la sporirea datoriei de stat devin nule. Dacă este necesar, sunt luate şi măsuri fiscale, precum îngheţarea pensiilor.
Dacă statul polonez a pus în aplicare aceste modificări încă din anul 1997, Germania a decis să stipuleze în Constituţie limitarea deficitului bugetar în 2009, la debutul crizei economice. Astfel, deficitul bugetar structural a fost stabilit la nivelul de 0,35% din PIB, iar în cazul landurilor, la 0%. Există şi excepţii de la regulă, de exemplu în cazul unui colaps economic sever sau a dezastrelor naturale.
Consens politic între marile partide din Spania
La începutul lunii septembrie şi Parlamentul Spaniei a aprobat, cu o majoritate covârşitoare, "regula de aur" a stabilităţii bugetare, în ciuda nemulţumirilor populaţiei în privinţa acestei prevederi. Modificarea a avut loc într-un moment fără precedent, înainte de dizolvarea legislativului de la Madrid, stabilită pentru sfârşitul lunii septembrie, pentru organizarea alegerilor anticipate programate la data de 20 noiembrie şi câştigate de Partidul Popular, condus de Mariano Rajoy.
De menţionat că, pentru aplicarea acestei modificări constituţionale, au căzut de acord principalele formaţiuni politice din Spania, Partidul Popular şi Partidul Socialist.
Modificarea Constituţiei va fi secundată de o lege organică, ce urmează să fie adoptată anul viitor şi care introduce o limită de 0,4% din PIB a deficitului bugetar.
"In