În această lună, românii primesc primele facturi la energia termică fără subvenţiile de la bugetul de stat. În unele cazuri, nota de plată s-a dublat faţă de luna precedentă.
În această vară, la solicitarea FMI, Guvernul a renunţat să mai subvenţioneze de la bugetul de stat tarifele la energia termică pentru consumatorii racordaţi la sistemul centralizat. Primele efecte au început să se vadă în aceste zile, când românii au primit facturile pentru luna precedentă, noiembrie fiind prima lună friguroasă când CET-urile au început livrarea de agent termic.
Astfel, în unele cazuri, în Bucureşti, locuitorii unor blocuri neizolate termic au avut un şoc când au descoperit faptul că factura la întreţinere este mai mult decât dublă faţă de luna anterioară. Spre exemplu, pentru un apartament de două camere într-un astfel de bloc din Drumul Taberei, Angelica C. plăteşte pentru luna noiembrie 230 de lei, în condiţiile în care, până atunci, factura nu depăşea 100 de lei.
Izolarea termică, salvarea facturilor
Lucrurile stau mult mai bine în blocurile izolate termic. Adrian I., care locuieşte într-o garsonieră din cartierul Militari, plăteşte acum 209 lei, faţă de 160 de lei cât a fost factura anterioară. Potrivit specialiştilor, o bună izolare a locuinţei poate duce la o scădere de chiar 40% a consumului de energie.
Directorul RADET Bucureşti, Mihai Becheanu, a avertizat încă de acum o lună că factura la căldură pentru un apartament de două camere va fi în jur de 200 de lei, în plus cu circa 15-25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Când iarna devine ca vara în facturi
Astfel, fără subvenţii, încălzirea pe gaze devine în această iarnă mai ieftină decât cea în sistem centralizat. La un apartament de bloc de două camere, factura la gaze este în jur de 80 - 100 de lei. Totuşi, specialiştii spun că este doar o situaţie temporară