A treia încercare a Preşedinţiei poloneze a UE de a pune presiune pe Olanda pentru a accepta România şi Bulgaria în Schengen a eşuat la Consiliul JAI de ieri.
Miniştrii de Interne din statele membre UE au discutat despre guvernanţa Schengen în condiţiile în care statele membre cer tot mai multe condiţii, iar comisarul UE pentru Afaceri Interne Cecilia Malmstrom a propus deja un mecanism pentru verificarea aplicării aquis-ului.
S-a discutat şi despre îngrijorările legate de reintroducerea controalelor la frontiere în circumstanţe excepţionale. Ataşat acestui subiect, aderarea României şi Bulgariei a figurat din nou pe agendă, însă doar ca formă de presiune şi nu pentru a fi supusă votului. Nici în septembrie, când practic aderarea celor două ţări ar fi putut fi votată, acordul, blocat de Olanda, a fost retras din cauza lipsei unanimităţii.
Olanda: ne vedem în 2012
Ultima şi cea mai recentă discuţie legată de refuzul unui singur stat membru de a accepta compromisul aderării în etape pentru România şi Bulgaria a fost la summitul UE de la sfârşitul săptămânii trecute, la cel mai înalt nivel.
Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a pus pe agendă chestiunea, iar Comisia Europeană a transmis, de la cel mai înalt nivel, că cele două ţări sunt tehnic pregătite să facă parte din spaţiul fără frontiere. Ieri la prânz, Olanda avea aceleaşi argumente ca şi acum trei luni. „Nu ne-am răzgândit. Avem argumentele şi opiniile noastre şi le-am spus exact aşa cum sunt. Aşteptăm rezultatele din februarie pe corupţie şi justiţie", a declarat ieri, la Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne, ministrul olandez pentru Imigraţie, Gerd Leers.
Deputatul olandez creştin-democrat Esther de Lange a dus ieri în Parlamentul European un coş cu legume pentru colegii români, ca reacţie la declaraţiile preşedintelui României, Traian Băsescu,