Decizia miliardarului Mihail Prohorov de a participa la alegerile prezidenţiale din martie 2012 poate fi un "plan al Kremlinului" pentru a calma protestele faţă de rezultatele alegerilor legislative din 4 decembrie în Rusia, apreciază presa rusă, citată de AFP, scrie Mediafax.
Prohorov, demis de la conducerea unui mic partid de dreapta, Pravoe Delo (Cauza Dreaptă), în septembrie, după un conflict cu Kremlinul, şi-a anunţat luni candidatura la funcţia de preşedinte al Rusiei.
Este o "decizie tactică ce vizează calmarea tensiunilor sociale şi slăbirea protestelor" de masă faţă de victoria la legislative a partidului Rusia Unită condus de premierul Vladimir Putin, a declarat o sursă apropiată Kremlinului citată de cotidianul economic Vedomosti.
Chiar dacă Prohorov a afirmat că nu i-a informat în avans pe Putin şi preşedintele Dmitri Medvedev cu privire la decizia sa, anunţul candidaturii sale "nu a fost o surpriză" pentru liderul guvernului, a afirmat aceeaşi sursă.
În opinia expertului independent Stanislav Belkovski, citat de cotidianul online Gazeta.ru, "Kremlinul avansează candidatura lui Prohorov pentru a calma protestele şi pentru ca toată lumea să se bucure văzând ce băiat de treabă se prezintă la prezidenţiale".
"În timp ce unii se bucură de apariţia unui candidat ce reprezintă votul protestatar, alţii sunt convinşi că acesta este un plan al Kremlinului", concluzionează cotidianul Kommersant.
Mihail Prohorov, în vârstă de 46 de ani, ce deţine a treia cea mai mare avere din Rusia cu 18 miliarde de dolari, conform revistei Forbes, a fost propulsat în iunie la conducerea partidului Pravoe Delo (Cauza Dreaptă) cu acordul puterii, urmând a fi demis în septembrie.
Anunţul candidaturii sale vine după ce sâmbătă au avut loc manifestaţii de amploare şi fără precedent în întreaga Rusie faţă de victoria în alegerile legislative a par