Liberalii europeni cred că doar o partea a problemei a fost rezolvată de Summitul UE săptămâna trecută. Creştin democraţii se arată însă mulţumiţi. Deputaţii, reuniţi în şedinţă plenară, au dezbătut subiectul marţi dimineaţa (13 decembrie) la Strasbourg.
« Sarcina de a rezolva problema le revine acum deputaţilor europeni întrucât Consiliul European este incapabil să o facă » a declarat în plenară liderul liberalilor Guy Verhofstadt.
Liberalii deplâng lipsa de solidaritate europeană. « Disciplina şi solidaritatea sunt două feţe ale aceleiaşi medalii », a adăugat Verhofstadt în opinia căruia liderii europeni au întărit doar disciplina financiară în UE.
Dar solidaritatea cu ţările îndatorate pentru moment nu a fost deloc pusă în discuţie, cred liberalii.
Aceeaşi lipsă a unei soluţii globale este deplânsa şi de socialiştii europeni. Liderul lor şi probabil viitorul preşedinte al Parlamentului European, Martin Schultz, a enumerat în dezbatere criticile aduse acordului. Inexistenţa unui pact pentru crearea locurilor de muncă, rolul neclar al BCE în această criză şi în fine, lipsa finanţelor pentru 2012 pentru susţinerea ţărilor îndatorate, toate acestea au fost explicate Bineînţeles, socialiştii nu au ratat ocazia de a critica atitudinea britanică. Martin Schultz a spus că Prim Ministrul David Cameron prin dorinţa de a se distanţa de UE, şi-a dat autogol.
Iar creştin democraţii, familia politică aflată la guvernare în majoritatea statelor UE, cred că dimpotrivă, prin deciziile de vinerea trecută liderii au dat dovadă de voinţă politică pentru ieşirea din actuala criză.
De fapt Joseph Daul, liderul grupului PPE a ales să sublinieze importanţa cedării unei părţi din suveranitate către UE pentru ca astfel soluţii durabile să fie găsite.El adăugă că 26 din 27 de state membre au înţeles importanţa acestui gest, aluzie făcută bi