Guvernul ungar speră la un împrumut de 15-20 miliarde euro de la Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, derulat pe o perioadă de până la trei sau patru ani, cu accesarea fondurilor ca soluţie de urgenţă în cazul deteriorării situaţiei economice, transmite Reuters.
O misiune a reprezentanţilor FMI şi Comisiei Europene va sosi marţi la Budapesta pentru discuţii informale pregătitoare pentru negocierile privind acordul de asistenţă externă, care ar trebui să înceapă în ianuarie.
Ungaria vrea astfel să-şi asigure accesul la finanţare, în contextul încetinirii activităţii economice, creşterii dobânzilor şi turbulenţelor din zona euro.
Guvernul ungar trebuie să refinanţeze anul viitor datorii externe de 4,7 miliarde euro şi a decis să apeleze din nou la ajutorul instituţiilor financiare internaţionale luna trecută, după ce forintul a atins un nou minim istoric pe pieţele valutare, în contextul îngrijorării investitorilor privind politica economică. Ungaria a încheiat un acord de 20 miliarde euro cu FMI şi UE şi la sfârşitul anului 2008, în contextul crizei financiare globale, însă guvernul a întrerupt programul în 2010, înainte de termen, considerând că situaţia economică îi permite să revină pe pieţe şi să evite implementarea unor noi condiţii impuse de instituţiile internaţionale.
Secretarul de stat Mihaly Varga a declarat marţi, într-un interviu acordat site-ului origo.hu, că Budapesta anticipează să finalizeze discuţiile cu FMI şi UE până la sfârşitul lunii ianuarie.
El a adăugat că mărimea finală a pachetului va fi determinată în funcţie de condiţiile de pe pieţele obligaţiunilor, extrem de volatile în prezent, sugerând că Ungaria ar putea apela la un împrumut mai mic dacă decide că are nevoie de ajutor numai pe termen scurt, spre exemplu pentru un an.
Oficialul a adăugat că