Câştigurile aşa-ziselor practicante de magie sunt încurajate de incultură şi de incapacitatea românilor de a-şi proiecta singuri un viitor.
„Nu e prost cine ia, e prost cine dă", pe această concepţie bine împământenită în societatea românească s-a clădit o afacere de milioane de euro. Seduşi de uşurinţa cu care îşi pot afla şi influenţa viitorul, mii de români apelează la practicile aşa-zise magice ale vrăjitoarelor. „E veche tendinţa de înşelătorie, dar este alimentată de prostia generală, de lipsa de cultură, de incapacitatea şi lenea de a gândi, cum sunt de fapt alimentate majoritatea fenomenelor negative din societatea românească. Este o lene de a gândi. De ce să-mi ghicească cineva viitorul? Pentru că mie mi-e lene, pentru că sunt incapabil să mi-l imaginez şi să văd soluţiile care mi se potrivesc", a explicat Florin Tudose, psihiatru.
Tehnicile acestora sunt bine puse la punct şi însuşite încă din copilărie. Vrăjitoarele nu învaţă psihologie la vreo universitate, ci deprind abilitatea de a citi oamenii de când sunt mici. „Trebuie să fie foarte atente, sunt pedepsite, nu primesc de mâncare dacă nu învaţă. Astfel, ajung să practice vrăjitoria ca pe un fel de meserie", a exemplificat specialistul.
„Sunt nişte escroace, nu vestale ale viitorului"
De asemenea, vrăjitoarele îşi aleg cu atenţie numele - Speranţa, Melisa, Bucuria fiind suficient de exotice pentru a atrage atenţia -, dar şi tehnica în care se vor specializa. Astfel, unele sunt adepte ale magiei albe - comunică direct cu Creatorul, cu Dumnezeu -, altele sunt practicante ale magiei negre, fiind dispuse să facă şi lucruri mai puţin „curate" pentru a-şi satisface clienţii.
„Vrăjitoarele sunt escroace, nu sunt nişte vestale ale viitorului. Nu spun nimic gratis. Totul e pe bani. Şi, chiar dacă tu eşti sedus de faptul că la început îţi cer puţin, e ca un joc,