Deşi preşedintele Băsescu a anunţat disponibilizări în sectorul bugetar şi în 2012, anumite domenii ar putea fi favorizate: acolo s-ar putea face mai multe angajări decât erau permise până acum.
Regula de a angaja o singură persoană la şapte posturi vacante şi care se aplică din 2009 ar putea să nu mai fie obligatorie pentru anumite domenii şi instituţii unde există o criză acută de personal. Educaţia, sănătatea şi administraţia sunt printre domeniile care ar putea beneficia de această măsură, dacă ea va fi aprobată de FMI. Guvernul a discutat cu reprezentanţii Fondului despre această măsură care a fost inclusă într-o scrisoare de intenţie către FMI. Guvernanţii nu renunţă la reducerea cheltuielilor de personal şi la regula angajărilor 1 la 7, dar aceasta se va aplica pe ansamblu şi nu la fiecare unitate în parte, ca până acum. Astfel, cheltuielile pot scădea pe total, în timp ce unele instituţii vor primi undă verde pentru a face angajări conform necesarului.
Măsura nu este primită cu prea mare bucurie de analişti. „Mi se pare o prostie, e făcută în stilul omului care se satură de stat la rând şi se bagă în faţă la coadă", spune Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice. „Există instituţii unde se dau salarii mari şi unde se fac presiuni să se angajeze oameni, dar nu se uită nimeni să vadă ce fac aceşti oameni", adaugă el.
Analiştii economici atrag atenţia că guvernanţii ar trebui să fie foarte atenţi la cheltuielile legate de această flexibilizare. „Cred că e normal să existe mai multă flexibilitate, dar Guvernul trebuie să aibă grijă de partea financiară şi să nu depăşească cheltuielile din buget", a declarat Aurelian Dochia, analist economic.
Sindicatele susţin flexibilizarea
Sindicaliştii din domeniile în care va fi permisă flexibilizarea angajărilor spun că aceasta chiar era necesară şi nu se pot lăs