Preţurile de consum au urcat în noiembrie pentru a doua lună consecutiv, cu 0,42%, creşterile fiind înregistrate în principal în cazul mărfurilor alimentare şi serviciilor, în timp ce inflaţia anuală a coborât la 3,44%, un nou minim după 1990. După patru luni consecutive de scădere, inflaţia anuală a coborât în septembrie la 3,45%, înregistrând atunci cel mai redus nivel după 1990. Preţurile au crescut în octombrie cu 0,64%, iar indicele anual a urcat la 3,55%.
Preţurile au crescut în noiembrie în principal la servicii (0,63%) şi la mărfurile alimentare (0,54%), în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au înregistrat un avans mai moderat, de 0,24%, se arată într-un comunicat transmis ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). La servicii creşterile cele mai vizibile au fost înregistrate la telefonie (0,71%) şi transporturi aeriene (0,7%). În categoria mărfurilor alimentare, cele mai puternice avansuri au fost înregistrate la ouă (7,2% în noiembrie faţă de octombrie), respectiv legume şi conserve de legume (3,91%), celelalte produse afişând scumpiri sau scăderi de preţuri într-o marjă relativ restrânsă. Preţurile mărfurilor nealimentare au urcat până la 6,43% la energia termică, restul categoriilor înregistrând avansuri de sub 0,5%.
În primele 11 luni ale anului, preţurile de consum au urcat cu 2,9%, în principal ca urmare a scumpirii mărfurilor nealimentare (4,31%) şi serviciilor (3,96%), în timp ce preţurile mărfurilor alimentare au urcat cu numai 0,59%. Inflaţia medie pentru ultimele 12 luni (decembrie-noiembrie) faţă de perioada similară anterioară a fost de 6,2%.
Rata inflaţiei de la sfârşitul acestui s-ar putea plasa sub nivelul de 3,3% prognozat de banca centrală în ultimul raport trimestrial asupra inflaţiei, declara, săptămâna trecută, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
BNR a revizuit în luna noiembrie în scădere prognoza