BNR a împrumutat ieri nouă bănci cu 7,63 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro), pentru o săptămână, printr-o licitaţie repo, la dobânda de politică monetară, de 6% pe an, cea mai mare sumă plasată de banca centrală după luna februarie 2010. Suma injectată ieri este cea mai mare începând cu 1 februarie 2010, când 16 bănci au împrumutat 9,24 miliarde lei.
"Părerea noastră este că piaţa monetară suferă de un deficit de lichiditate, estimat la circa 1,7 miliarde de lei în luna noiembrie în termeni zilnici. Băncile trebuie să obţină aceşti bani, iar aceste operaţiuni prin care se obţine finanţare pentru 6% sunt mai favorabile decât facilitatea de credit, unde rata de dobândă este 10%", a declarat pentru Mediafax Vlad Muscalu, economist la ING Bank România.
Începând din 17 octombrie, BNR a organizat în fiecare zi de luni câte o licitaţie repo, prin care a acordat împrumuturi băncilor pentru o săptămână. Unii dealeri consideră că au fost bănci care au amânat constituirea rezervelor minime obligatorii la BNR, dar nu exclud nici varianta ca unele dintre ele să fi atras fonduri pentru a merge la licitaţia programată luni de Ministerul Finanţelor pentru certificate de trezorerie cu scadenţă la 11 luni. Intervenţiile BNR pe piaţa valutară au redus semnificativ lichiditatea din sistem, iar pe 21 noiembrie 10 bănci au atras de asemenea o sumă semnificativă, de 6,246 miliarde de lei (1,43 miliarde de euro), printr-o astfel de operaţiune.
Săptămâna trecută un număr de cinci bănci au împrumutat 2,38 miliarde lei (546 milioane de euro), tot cu scadenţă la o săptămână. Prin operaţiunile repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat. Randamentele pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână se situau ieri la 5,67 - 6,17%.
BNR a împrumutat ieri nouă bănci cu 7,63 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro), pentru o săptămână