Marti 13, două semne rele care, alăturate, dau fiori multora. Superstitiosi sau nu, nu se poate ca această dată să treacă neobservată!
De ce creează probleme cele două semne puse alături? Pentru că ambele, separat, au conotatia lor negativă. Multe popoare consideră numărul 13 ca fiind blestemat. Se zice că numărul 13 este considerat aducător de nenorociri si pentru că, la Cina cea de taină, au stat la masă 13 persoane, cei 12 apostoli si Iisus, înainte ca Mântuitorul să fie crucificat. Putini oameni au curajul să cheme la masă 13 musafiri. În mitologia scandinavă, se spune că 12 zei s-au adunat la o sărbătoare atunci când un al treisprezecelea zeu, Loke, a venit si el. Se zice cp Loke l-a omorât, după masă, pe Balder, cel mai iubit dintre zei… În multe tări 13 este evitat pentru a desemna numărul străzii, al etajului, al apartamentului, al casei etc, preferand varianta 12 bis celei de 13. Se spune, de asemenea, că dacă numele persoanei contine, în total, 13 litere, persoana nu este dintre cele mai norocoase…
Numărul 13 este, în Tarot – o artă divinatorie străveche – cartea denumită Moartea XIII, o arcană majoră ce contine un avertisment negativ. Adeseori, vedem într-un film, în momentul culminant, un magician care întoarce o carte si de ce oare, aproape de fiecare dată, este Moartea XIII? Nu pentru că ar anunta neapărat o crimă, un deces sau alte evenimente tragice, ci pentru că imaginea continută pe această carte dă fiori: un schelet călare, îmbrăcat în armură, cu un steag negru, călcând peste cadavre sau peste muribunzi – regi, episcopi, copii, femei – cerând îndurare, totul pe fondul unui peisaj peste care soarele apune după creste. Cavalerul mortii trece peste toti fără să-i pese de nimeni, ca semn al implacabilitătii mortii, a destinului care ti-e scris indiferent cine esti – copil, femeie, rege, cersetor. Acesta este simbolul care a generat, ulte