Constituţionalitatea Legii asistenţei sociale va fi luată în discuţie, miercuri, de către Curtea Consituţională (CC), unde opoziţia a reclamat încălcări ale legii fundamentale prin acest act normativ.
PSD consideră că prin Legea asistenţei sociale se încalcă articolele din Constituţie legate de statul social şi se restrâng drepturile fundamentale, actul normativ fiind în integralitate neconstituţional, se arată în sesizarea redactată de social-democraţi.
PSD precizează că legea încalcă principiul statului social şi dreptul la măsuri de asistenţă socială. Totodată, PSD consideră că articolul 14 din Legea asistenţei sociale contravine flagrant prevederilor din articolul 16 din Constituţie, întrucât condiţionează stabilirea Indicatorului Social de Referinţă în funcţie de "tipul de familie", în timp ce Constituţia nu face distincţie între diferite tipuri de familie.
PSD consideră că legea lasă la arbitrariul instituţiilor publice atât definirea sintagmei "tip de familie", cât şi acordarea beneficiilor sociale în funcţie de acest criteriu neconstituţional.
În sesizarea PSD se mai arată că, prin acest act normativ, "legiuitorul urmăreşte, în fapt, restrângerea drepturilor fundamentale". "Scopul real al legii este scăderea cheltuielilor bugetare cu asistenţa socială, şi nu combaterea sărăciei (în condiţiile în care indicele sărăciei a cunoscut o evoluţie ce a ajuns în acest an la un maxim istoric în perioada de după 1989)", scrie PSD în sesizare, adăugând că restrângerile drepturilor fundamentale nu pot fi justificate prin prisma articolului 53 din Constituţie.
"Motivele reale pentru luarea măsurilor prevăzute de lege (criza economică, cuantumul ridicat al cheltuielilor publice etc.) nu sunt anume reglementate de art. 53 din Constituţie şi, în niciun caz, nu pot fi asimilate situaţiilor excepţionale menţionate de textul legii fundamentale, apă