Pentru câteva zile, Timişoara a devenit centrul urologiei româneşti şi regionale. Detalii despre Congresul Naţional de Urologie şi Întâlnirea central-europeană a Asociaţiei Europene de Urologie sunt oferite în grupajul realizat de dl dr. Mihail Călin.
Recent, la Timişoara, urologii români s-au reunit, mai târziu decât în alţi ani, pentru lucrările tradiţionalului Congres Naţional. Lor li s-au alăturat colegii din ţările învecinate, cu ocazia reuniunii central-europene a Asociaţiei Europene de Urologie. Vă oferim, în continuare, o prezentare a celor două manifestări, alături de discuţiile purtate cu câteva din personalităţile participante.
Tradiţie şi performanţă interviu cu dl prof. dr. Florin Miclea, preşedintele RomUro 2011 – Domnule profesor, ce înseamnă organizarea, după atâta timp, a Congresului Naţional de Urologie la Timişoara? – Într-adevăr, după ce, în ultima vreme, se desfăşurase numai la Bucureşti, iată că RomUro a revenit, în acest an, la Timişoara, din mai multe motive. Pe de o parte, colegii noştri îşi doreau o schimbare, pe de alta, a fost o variantă accesibilă pentru participanţii străini la CEM-EAU, organizată în continuarea congresului naţional care, în plus, a coincis cu aniversarea a 50 de ani de clinică urologică în oraşul nostru. – Spune această alegere ceva şi despre nivelul urologiei practicate în acest centru? – Este adevărat că avem performanţe aici, la Timişoara. Efectuăm practic întreaga gamă de intervenţii chirurgicale şi avem şi o cercetare ştiinţifică importantă în domeniul nostru. Facem aproximativ 3.000–3.500 de intervenţii anual, pe adenomul de prostată, nefrolitotriţii percutanate sau operaţii mari, de exereză a neoplaziilor – prostatectomii sau cistectomii radicale etc. Aici, de pildă, ne interesează care este limita inferioară a cistectomiei totale, pentru că de multe ori cancerul de vezică este su