După ce, în urmă cu câţiva ani, se înghesuiau să se extindă în regiune, băncile vest-europene vând acum activele din Europa de Est pentru a-şi economisi resursele.
În urmă cu nu mai mult de patru ani, creditele „cu buletinul" erau accesibile oricui. Din dorinţa de a-şi asigura o parte din piaţa încă nebancarizată (deci cu potenţial semnificativ de creştere), marile grupuri financiare din Europa de Vest se extindeau puternic în statele est-europene.
Acum, din cauza crizei, procesul s-a inversat, iar asta ar putea târî şi ţările din regiune în recesiune, scrie „The Wall Street Journal". Băncile încep să se retragă din regiune sau să-şi limiteze drastic activitatea de creditare în încercarea de a-şi economisi resursele limitate, în contextul presiunilor venite din partea autorităţilor naţionale de a se concentra asupra pieţelor-mamă.
„Există un risc major şi subapreciat ca o nouă criză a creditării să izbucnească", crede Neil Shearing, economist pentru pieţe emergente la Capital Economics. Două dintre cele mai mari bănci europene, Commerzbank şi UniCredit, au anunţat că-şi vor restrânge activitatea în unele ţări din Europa de Est care înainte reprezentau pieţe prioritare. La sfârşitul săptămânii trecute, doar zvonurile apărute pe internet privind starea băncilor suedeze, care deţin 40% din sistemul bancar local, au fost suficiente pentru a-i determina pe clienţi să retragă peste 14 milioane de euro din bănci precum Swedbank sau SEB.
România, printre cele mai vulnerabile ţări
Aceeaşi situaţie se poate observa şi în România. Subsidiarele din România ale băncilor greceşti au pierdut 1,2 miliarde de euro din depozite de la începutul acestui an, a declarat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din Banca Naţională a României (BNR), în cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de Alpha Bank, BNR şi Asociaţia Română