Olanda este primul furnizor al României din UE în ceea ce priveşte domeniul legumelor şi florilor. De altfel, România a importat din Olanda, în primele şapte luni ale anului, produse vegetale în valoare de 105 milioane de lei.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la ieşirea dintr-un supermarket, că a încercat să evite zarzavaturile din Olanda. Declaraţia poate fi înţeleasă în contextul tensiunilor apărute după ce Olanda s-a pronunţat împotriva aderării României la spaţiul Schengen.
Şi totuşi, există şanse ca - urmând apelul preşedintelui - cumpărătorul să nu aibă prea multe opţiuni. Potrivit cifrelor oficiale, România importă cele mai multe „fructe comestibile, legume, plante, rădăcini şi tuberculi" din Grecia, în valoare de 132 milioane de lei (statistică realizată pe prima jumătate a anului). Pe poziţia secundă a clasamentului - care cuprinde doar statele membre ale UE - se află, nu la mare distanţă, Olanda, de unde importăm în valoare de 105 milioane de lei, podiumul fiind încheiat de Italia unde trimitem 95 milioane lei. Importurile de zarzavaturi dinspre Olanda au fost în valoare de 75 milioane lei, aproximativ 20% din întreaga cantitate de zarzavaturi importate de România din UE. Importăm fructe în valoare de 30 milioane de lei (ceea ce reprezintă în jur de 10% din totalul importurilor europene din această categorie). Cele mai multe fructe le-am adus din Grecia (în valoare de 115 milioane lei), urmată de Italia (60 milioane lei), Ungaria (37 mil. lei) şi Cehia (36 mil. lei).
„Nu toate legumele au crescut în Olanda"
Directorul executiv al Camerei de Comerţ româno-olandeze, Richard Reese, spune că nu se aşteaptă ca românii să urmeze exemplul preşedintelui şi crede că ieşirea lui Băsescu „a pornit de la o decizie politică luată în Olanda cu care noi, membrii Camerei, nu suntem de acord. Noi susţinem aderarea României la Scheng