Adesea am citit sau am auzit spunandu-se ca bananele ingrasa ori ca fac rau. Nimic din ce este lasat pe pamant pentru hrana oamenilor nu ingrasa si nu face rau, doar omul e vinovat pentru ca e lacom, neechilibrat, fara masura, cand bea si mananca, neatent cu sine insusi si apoi, de nechibzuinta sa acuza un anumit produs sau mai multe, niciodata pe sine.
Bananele sunt cunoscute si consumate de mai bine de 4.000 de ani, din Asia raspandindu-se in zona ecuatoriala. Bananele sunt o adevarata farmacie avand in compozitia lor o gama variata de vitamine, minerale si fibre vegetale care regleaza si ajuta digestia.
Vitaminele din grupul B sunt bine reprezentate in banana. Astfel, o banana are cam opt, noua la suta din necesarul de vitamina B2, cea datorita careia ficatul reuseste sa elimine mai repede toxinele din organism iar proteinele, grasimile si carbohidratii sunt transformate in energie.
Vitamina B6, fundamentala pentru buna functionare a celulei nervoase, functioneaza ca o enzima care accelereaza metabolismul, intareste sistemul imunitar si mentine stabil nivelul zaharului din sange. O banana contine cam 38% din necesarul zilnic de vitamina B6.
Vitamina B9, cunoscuta sub numele de acid folic, este o veritabila sursa de energie si dinamism. O banana obisnuita contine cam 7% din necesarul zilnic.
Vitamina C, de asemenea prezenta in banane, ajuta la producerea colagenului, gasit in piele, cartilaje, ligamente si tendoane, sustine si sistemul imunitar si ajuta la vindecarea ranilor. O banana dimineata, la micul dejun, iti poate oferi in jur de 16% din necesarul zilnic de vitamina C.
O banana de o suta de grame ofera o suta de calorii, ceea ce inseamna ca o banana consumata anuleaza pentru mai mult timp, senzatia de foame. Trebuie stiut ca bananele sunt un pansament gastric natural de exceptie care pro