Specialiştii veterinari îndrumă pe cei care-şi taie porcul în curte să apeleze la laboratoarele veterinare pentru examenul trichineloscopic. Conducerea ANSVSA a dispus, prin notă de serviciu transmisă în teritoriu, demararea, la nivel naţional, a controalelor tematice pentru perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă
Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din târgurile de animale, pieţele agroalimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare şi comercializare a produselor alimentare de origine animală şi non-animală, dar şi unităţile de alimentaţie publică.
În această acţiune sunt implicaţii medicii veterinari din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, al Circumscriptiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al Circumscripţiilor Sanitare Veterinare Zonale.
De asemenea, a fost stabilită şi organizarea unui serviciu de permanenţă, ceea ce presupune afişarea unui program de lucru, persoanele responsabile şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare. Astfel, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, laboratoarele sanitare veterinare din cele două pieţe mari ale municipiului (Nouă şi Veche) funcţionează timp de 12 ore zilnic, în intervalul orar 07.30-19.30, atât cât funcţionează şi halele de carne din zonă.
Unităţile din structura DSVSA judeţene aprobate să efectueze examinarea tricineloscopică vor fi sigurate cu echipamente şi aparatură necesare realizării acestui tip de analiză.
Trebuie menţionat că este interzisă tăierea animalelor în scopul comercializării cărnii sau a produselor rezultate pentru consum public, în alte locuri sau spaţii, decât cele autorizate sanitar veterinar şi comercializare produselor