Pentru prima data de la incheierea fara succes a ofertei prin care statul a incercat sa vanda un pachet de 10% din OMV Petrom (SNP), un oficial din statul roman cu responsabilitati directe in ceea ce priveste vanzarea pachetelor de actiuni detinute de stat pe piata de capital pune sub semnul intrebarii un nou demers de vanzare tot cu banca de investitii Renaissance Capital.
“Vom relua tranzactia Petrom probabil dupa oferta de la Transgaz. Nu stiu daca o vom face din nou tot cu Renaissance”, a declarat azi Florin Vladan, seful Oficiului Participaţiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), institutie din subordinea Ministerului Economiei, care coordoneaza programul de vanzari pe Bursa. Vladan a preluat luna trecuta pozitia de sef al OPSPI, dupa ce inainte, inclusiv in perioada derularii ofertei Petrom in vara, era omul nr. 2 din OPSPI, el fiind de altfel reprezentantul vanzatorului la discutiile cu investitorii in roadshow-ul ce a avut loc la Londra si in alte centre financiare din Europa. Pana in noiembrie, pozitia de sef al OPSPI era detinuta de Victor Cazana.
Contractul pe care consortiul condus de rusii de la Renaissance Capital il are cu statul roman, pentru intermedierea tranzactiei Petrom, incheiat pentru o perioada de un an, expira pe 8 aprilie, potrivit unor surse din piata de capital.
Noul sef OPSPI afirma ca noua oferta de vanzare a pachetului Petrom va avea loc dupa derularea celei de la Transgaz, operatiune estimata sa aiba loc la sfarsitul lunii martie - inceputul lunii aprilie a anului viitor.
Statul roman nu a reusit sa vanda in vara 10% din Petrom, o tranzactie estimata la peste 400 milioane de euro, iar unii actori din piata de capital au pus acest esec pe seama faptului ca de intermediere ofertei s-a banca de investitii rusa Renaissance Capital, un nume cu putina experienta pe pietele dezvo