Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale susţine că pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România este autorizată să comercializeze şi să exporte carnea de porc pe piaţa intracomunitară şi în ţările terţe. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei Comitetului permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animalelor care s-a desfăşurat la Bruxelles în data de 6 decembrie 2011.
În acest context, participarea României cu carne şi produse din carne de porc la comerţul intracomunitar şi exportul către ţările terţe se va realiza după publicarea Deciziei în Jurnalul Oficial European, se arată într-un comunicat al instituţiei. La baza acestei hotărâri a stat raportul elaborat de către specialiştii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), care a prezentat modul în care autoritatea competentă din România a implementat atât Programul Naţional de Monitorizare şi Control al Pestei Porcine Clasice în România, cât şi sistemele de biosecuritate şi trasabilitate dezvoltate în cadrul sistemului canalizat.
De asemenea, la această decizie au contribuit şi demersurile făcute de reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), ai asociaţiilor profesionale din domeniu, precum şi de membrii Reprezentanţei Permanente a României la Bruxelles.
Valeriu Tabără: Reluarea exporturilor înseamnă relansarea sectorului
Totodată, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a purtat personal discuţii pe această temă cu John Dalli, comisarul European pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului, şi cu Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.
"Această reuşită se datorează eforturilor de peste un an de zile, iar acest accept, care trebuie conservat prin toate măsurile de securitate sanitar-veterinare, certifică faptul că în perspectiva imediată vor