Senatul american a refuzat să aprobe candidatura lui Michael McFaul la postul de ambasador la Moscova, pentru că ar putea transmite informaţii strict secrete referitoare la scutul antirachetă american, relatează cotidianul rus Kommersant, citat de agenţia Ria Novosti.
La jumătatea lunii noiembrie, mai mulţi senatori americani s-au adresat comisiei Senatului pentru afaceri externe, declarând că nu sunt gata să discute despre nominalizarea la postul de ambasador în capitala rusă a directorului pentru Afaceri Ruse şi Eurasiatice al Consiliului Securităţii Naţionale, Michael McFaul, atât timp cât Administraţia lui Barack Obama nu-şi formulează poziţia în legătură cu mai multe chestiuni, printre care şi negocierile privind scutul antirachetă.
Michael McFaul a recunoscut că la Casa Albă se consideră posibilă transmiterea către Rusia a anumitor informaţii referitoare la rachetele de interceptare. "Statele Unite se gândesc la ce informaţii privind capacităţile scutului a căror transmitere către Rusia ar fi în interesul Americii”, a spus el. Consilierul preşedintelui i-a asigurat pe republicani, spunând că informaţiile privind viteza rachetelor, care ar putea fi dezvăluite, nu ar aduce prejudiciu securităţii naţionale a SUA, pentru că Rusia ar fi ea însăşi capabilă să obţină astfel de date.
Răspunsul consilierului prezidenţial pentru Rusia a provocat un scandal. "Scrisoarea confirmă existenţa unor negocieri secrete, şi în consecinţă eu apreciez că nominalizarea lui McFaul este imposibilă”, a declarat senatorul Mark Kirk. El a fost susţinut de opt foşti funcţionari cu rang înalt din Pentagon, printre care fostul subsecretar al Apărării, Eric Edelmann. Ei i-au cerut lui Barack Obama să amâne nominalizarea lui Michael McFaul şi să revizuiască iniţiativa Departamentului de Stat privind transmiterea către Rusia a informaţiilor confidenţiale. Foşti