Usturoiul negru, obţinut prin fermentare, previne cancerul, iar anghinarea de Ierusalim vă scapă de oboseală. Seminţele de cânepă şi fasolea Adzuki sunt alte \"propuneri\" pentru anul care vine. Sursa: SHUTTERSTOCK
Jurnaliştii de la Huffington Post au întocmit o listă cu 10 alimente ceva mai greu de găsit, dar care ar putea fi un "must-have" pentru anul următor.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi detaliează cum acţionează aceste alimente, însă ţine să precizeze că "nu există modă în alimentaţie, moda e aceeaşi de 40.000 de ani. Trebuie să conştientizăm faptul că suntem omnivori, trebuie să mâncăm şi carne, şi vegetale."
1. Anghinarea de Ierusalim reprezintă o sursă foarte bună de fier şi antioxidanţi. Are în plus faţă de anghinarea normală o cantitate mai mare de nutrienţi care ajută la prevenirea oboselii şi menţinerea unui metabolism sănătos.
"Orice anghinare este utilă pentru sănătate, însă la noi nu se prea foloseşte. Este hepatoprotectoare şi conţine fibre", vin explicaţiile specialistului în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.
2. Usturoiul negru se obţine prin fermentarea usturoiului în forma pe care o cunoaştem noi. Acest proces se petrece pe parcursul unei luni de zile. Usturoiul negru este lăudat pentru antioxidanţii pe care îi conţine şi este pe lista alimentelor despre care se crede că ajută la prevenirea cancerului.
"Am gustat în China, acum zece ani, un astfel de usturoi, este bun la gust, dulceag chiar şi, fiindcă a fost supus fermentării, nu mai miroase. După părerea mea, este o fiţă", completează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
3. Spirulina este o algă plină de fier şi de vitamina B12, amândouă indicate atunci când ne simţim obosiţi. În comparaţie cu morcovii, spirulina conţine o cantitate dublă de vitamina A. Este indicată în tratarea simptomelor menopauzei şi osteo