Presiunile la care este supusa Banca Centrala Europeana pentru a interveni decisiv pe pietele financiare se intetesc, in conditiile in care pietele considera ca summit-ul UE de vineri nu a reusit sa solutioneze criza datoriilor din zona euro, potrivit Reuters.
Jens Weidmann, seful bancii centrale a Germaniei si o voce influenta in cadrul BCE, a anuntat insa ca se opune la o majorare a achizitiilor de obligatiuni guvernamentale din zona euro de catre BCE. Totodata, el a precizat ca Bundesbank va oferi fonduri suplimentare Fondului Monetar International pentru a ajuta la combaterea crizei din zona euro doar daca si celelalte tari europene vor face acelasi lucru.
Moneda euro s-a depreciat in fata dolarului american pana la cel mai redus nivel din ultimele 11 luni, bursele europene scad si Italia a trebuit sa plateasca un randament record la licitatia de bonduri pe cinci ani pe fondul tensiunii din piata, in conditiile in care investitorii se asteapta la o posibila retrogradare a ratingului pentru una sau mai multe tari din zona euro.
O serie de jurnalisti si traderi arata pe conturile lor de Twitter ca in piata circula zvonul ca Standar & Poor's ar putea retrograda Franta, insa informatia nu este confirmata pana la acest moment.
Ministrul irlandez pentru Afaceri Europene, Lucinda Creighton, arata ca acordul de saptamana trecuta de la Bruxelles se vrea un nou pact fiscal pentru a impune un control bugetar mai strict si nu va putea stopa criza.
"Este de dorit sa avem in vigoare un acord pentru consolidare fiscala din martie, dar nu cred ca acesta va salva euro. In mod ideal, as dori sa vad o declaratie foarte clara din partea BCE ca este pregatita sa faca orice este necesar pentru a salva moneda. Nu cred ca suntem inca in acea situatie, dar cred ca ne indreptam in acea directie", a declarat ea in cadrul unei vizite la