La laboratorul de somnologie din Craiova ajung zeci de olteni care sforăie în timpul somnului şi care încearcă să scape de această problemă prin tehnicile inedite introduse în Oltenia de un medic craiovean.
La laboratorul de somnologie de pe strada Brestei Nr. 85 ajung doljenii care au probleme cu respiraţia, în special cu sforăitul. Conferenţiar doctor Mimi Niţu, specialist în pneumologie-somnologie şi medic şef al Secţiei Pneumoftiziologie II de la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova, a deschis acest laborator în urmă cu trei ani. Este al patrulea din ţară şi singurul din Oltenia.
Dă Click pe poze pentru FOTOGALERIE:
Noptea sforăie, ziua dorm
Medicul spune că afecţiunea care le face probleme în timpul somnului bolnavilor şi pe care o poate trata poartă numele de sindrom de apnee în somn de tip obstructiv (SASO). „Se caracterizează prin somn agitat, întrerupt de microtreziri, sforăit puternic, pauze în respiraţie cu durată variată şi urinări frecvente. Consecinţele imediate sunt: somnolenţa excesivă din timpul zilei cu tendinţa de a adormi uşor, oboseală, ameţeli, irascibilitate, scăderea atenţiei şi a capacităţii de concentrare, iar pe termen lung pot apărea accidente vasculare cerebrale şi coronariene, imposibilitatea îndeplinirii sarcinilor de serviciu, accidente rutiere (conducătorii auto), creştere excesivă în greutate, diabet zaharat şi impotenţă”, a explicat specialistul în somnologie. În fiecare săptămână ajung la acest laborator trei-patru pacienţi care se plâng că nu pot dormi noaptea, din cauza sforăitului. Conf. univ. dr. Mimi Niţu spune că, după o discuţie şi examinare atentă a pacientului, acesta îşi petrece o noapte în laboratorul de somnologie pentru un diagnostic sigur.
200 de lei, preţul terapiei
Pe parcursul unei nopţi, pacientul stă conectat la aparatul numit poligraf iar ziua