Guvernele tarilor europene vor avea nevoie de 10,5 trilioane de dolari in 2012, insa inca nu se stie daca se vor obtine acesti bani, avertizeaza Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).
Din cauza nesigurantei in zona euro, va fi foarte greu anul viitor ca statele europene sa obtina surse de finantare, se arata intr-un raport OECD, citat de Financial Times.
Daca in 2011, tarile UE au avut nevoie de 10,4 trilioane de euro pentru a-si acoperi datoriile si deficitele, in 2012, aceasta suma va ajunge la 10,5 miliarde de euro.
"Evenimentele de pe pietele financiare se vor inrautati, iar acest lucru va ridica si mai mult costurile de imprumut si datoriile externe ale unor tari, lucruri ce vor afecta grav economiile natiunilor europene", a declarat reprezentantul OECD, Hans Blommestein.
Pentru anul viitor, gasirea unor surse de finantare reprezinta "o mare provocare", iar riscul de "roll-over" al datoriilor va creste, adica statele foarte indatorate vor avea nevoie de interventia Bancii Centrale Europene pentru a-si mentine datoria sustenabila sau vor avea nevoie de un plan de salvare similar cu cel aplicat pentru Grecia.
OECD avertizeaza asupra faptului ca guvernele se refinanteaza si lunar, in loc sa se imprumute pe o perioada mai lunga, fapt ce ar ajuta la stabilizarea finantelor publice.
Un alt risc major il reprezinta retrogradarea mai multor state care acum sunt percepute drept "lipsite de risc".
Agentiile au acordat unor tari precum Franta sau Austria ratingul maxim AAA, insa investitorii si-au pierdut in ultima vreme increderea in ele si refuza sa mai bage bani in datoria publica a acestor tari, de teama ca nu isi vor mai recupera suma investita.
Guvernele tarilor europene vor avea nevoie de 10,5 trilioane de dolari in 2012, insa inca nu se stie d