Riscul apariţiei unei crize de creditare în Europa de Est din cauza retragerii băncilor străine din regiune în contextul crizei datoriilor din zona euro a revenit în atenţia marilor publicaţii financiare.
În lipsa creditării, economiile vor avea cu siguranţă probleme. În condiţiile în care ţările est-europene îşi reduc drastic estimările de creştere economică pentru 2012, România mizează pe un avans economic de 1,8-2,3%. Mai poate fi atins acest obiectiv având în vedere că zona euro s-ar putea confrunta anul viitor cu recesiune? Băncile europene au început să se retragă grăbite din Europa de Est ca urmare a presiunilor de a se concentra pe pieţele autohtone şi de a-şi conserva resursele limitate, iar situaţia ameninţă să declanşeze o criză a creditelor în regiune, scrie The Wall Street Journal. "Asta înseamnă, în cel mai bun caz, că creşterea creditelor în Europa de Est va rămâne la niveluri foarte slabe. Însă cred că există un risc considerabil, subapreciat, al unei noi crize a creditelor", comentează Neil Shearing, economist-şef pentru pieţe emergente la Capital Economics Londra.
Două dintre cele mai mari bănci europene, Commerzbank din Germania şi UniCredit din Italia, au anunţat că intenţionează să înceteze sau să reducă creditarea în unele ţări est-europene care reprezentau înainte pieţe prioritare pentru cele două grupuri. Autorităţile europene au impus ambelor bănci să-şi consolideze capitalul cu câteva miliarde de euro fiecare până în iunie.
Retrageri din bănci în Letonia
Populaţia este îngrijorată, fapt reflectat de retragerile de depozite din Letonia de la sfârşitul săptămânii trecute din cauza zvonurilor că băncile suedeze au probleme şi se pregătesc să iasă din ţară. Suedia nu a adoptat moneda euro, iar instituţiile de credit suedeze controlează 40% din activele sistemului bancar leton.