Sucurile de fructe ca sursă de sănătate pentru cetăţenii europeni
Strasbourg, 14 decembrie 2011
Europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă a subliniat marţi seara, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, că este necesară informarea consumatorilor cu privire la schimbările prevăzute de noua directivă privind sucurile de fructe şi a altor produse similare, pentru că ei trebuie să aibă toate informaţiile referitoare la sănătatea fructelor.
Declaraţia a avut loc în cadrul dezbaterii Propunerii de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2001/112/CE a Consiliului privind sucurile de fructe și anumite produse similare destinate consumului uman, pentru care eurodeputatul Viorica Dăncilă a elaborat poziţia socialiştilor europeni, în cadrul Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală.
"Sectorul sucurilor de fructe și al produselor similare reprezintă o industrie cu o pondere importantă în Uniunea Europeană. Această propunere de directivă vizează ameliorarea anumitor prevederi referitoare la compoziția, utilizarea denumirilor rezervate, specificațiile de producție și etichetarea sucurilor de fructe, în scopul asigurării unei mai bune distribuţii a produselor în interiorul Uniunii Europene", a specificat deputatul european.
"Raportul reprezintă a doua modificare a directivei 112 din 2001 şi are scopul este de a face o distincţie mai bună între sucurile de fructe proaspete, sucurile de fructe pe bază de concentrat şi nectare. Am dorit o simplificare a normelor referitoare la refacerea aromelor şi introducerea menţiunii privind eliminarea zahărului de pe lista ingredientelor autorizate", a subliniat Viorica Dăncilă.
Conform precizărilor făcute de deputatul european, "directiva include şi propunerea pentru autorizarea unei perioade limitate pentru înscrierea menţiunii "fără adaus de zahăr" pe etic