Cercetatorii americani de la Centrul de cercetare a cancerului de la Mayo Clinic Arizona au testat pe rozătoare un nou vaccin împotriva cancerului mamar şi au boţinut un rezultat favorabil.
Potrivit unui articol publicat in editia online a ziarului Le Figaro, cercetătorii lucrează la vaccin capabil să facă organismul să producă anticorpi contra celulelor maligne.
Studiul se află faza testelor pe rozătoarea, iar, conform primelor rezultate, americanii au reuşit să reducă cu 80% volumul tumorilor mamare.
Vaccinul este compus din trei factori: un factor de stimulare a sistemului imunitar folosit ca adjuvant, un factor capabil de a alimenta producţia de celule T (criminale pentru cancer) şi o peptida care determină reacţia imunitară contra celulelor purtătoare ale proteinei MUC1 asociată cu hidraţii de carbon specifici cancerului de sân.
Practic, cercetătorii au găsit un procedeu ca organismul să recunoască celulele maligne.
"Este pentru prima dată când un vaccin reuşeste să influenţeze sistemul imunitar în sensul de a distinge şi chiar a ucide celulele maligne, prin structurile de hidraţi de carbon de pe proteina MUC1", a declarat Sarah Gendler, autor al studiului.
Rezultatele cercetării au fost publicate în revista Academiei Americane de Ştiinţă şi urmează ca studiul să fie aplicat şi pe oameni.